Objects in Mirror (exhibition)

‘Objects in Mirror – The Imagination of the American Landscape’

De roadmovie Easy Rider, Yellowstone National Park, Route 66, Stephen Shores Uncommon Places of Twin Peaks van David Lynch; willekeurige namen en plekken die direct tot de verbeelding spreken. In ‘Objects in Mirror’ wordt duidelijk hoezeer het Amerikaanse landschap doorgedrongen is tot ons dagelijks leven: in films, in reclames, in boeken, in muziek. Feit en fictie raken met elkaar vermengd in een landschap dat zich goed laat lezen door een kader, of het nu een autoraam is of een televisiescherm. Met beeldend werk en teksten, maar ook met posters, reproducties, facsimile’s, schilderijen en andere objecten, neemt ontwerper Hans Gremmen ons mee op reis door zijn verbeelding van het Amerikaanse landschap.

‘Objects in Mirror’ laat werk zien van Marie-José Jongerius, Venturi Scott Brown Associates, Harmen Liemburg, Helmut Smits, Elian Somers en anderen. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met bijdragen van onder andere Rixt Bosma, André Waardenburg, Caroline von Courten en Raymond Frenken.

Objects in Mirror-expo

The road movie Easy Rider, Yellowstone National Park, Route 66, Stephen Shore’s Uncommon Places or David Lynch’s Twin Peaks; these random names and places immediately fire the imagination. The exhibition ‘Objects in Mirror’ shows just how deeply the American landscape has penetrated our daily lives: in films, adverts, books and music. Fact and fiction merge in a landscape that lends itself to being viewed through a frame, be it a car window or a television screen. Using visual work and text, as well as posters, reproductions, facsimiles, paintings and other objects, designer Hans Gremmen takes us on a journey through his imagination of the American landscape.

‘Objects in Mirror’ presents work by Marie-José Jongerius, Venturi Scott Brown Associates, Harmen Liemburg, Helmut Smits, Elian Somers and others. Published to coincide with the exhibition is a book which includes contributions from Rixt Bosma, André Waardenburg, Caroline von Courten and Raymond Frenken.


‘Objects in Mirror’, Centraal Museum Studio, Agnietenstraat 2, Utrecht, March 11 – April 8, 2012; production: FW: & Fotodok