Holland Festival context programma

Voor het Holland Festival 2009 traden Manon Berendse en ik op als curator van het contextprogramma. Wij waren verantwoordelijk voor de inhoudelijke en uitvoerende organisatie van een uitgebreid randprogramma voor dit internationaal theater-, dans- en muziekfestival. Een selectie van de programmaonderdelen:

‘Serenity and Anxiety’
Drie avonden in Spui25 waarin het festivalthema ‘Serenity and Anxiety’ vanuit diverse invalshoeken werd belicht. Kunstcriticus Hans den Hartog Jager trad op als moderator; te gast waren o.a. theatermaker Jetse Batelaan, schrijver Oscar van den Boogaard, beeldend kunstenaar Aernout Mik, schrijfster Wytske Versteeg, schrijver Roel Bentz van den Berg, filosoof René Boomkens en schrijver Dirk van Weelden.

‘De Stille Stad’
Wandelroute langs plekken waar rust en beroering elkaar schampen, aan de hand van gedichten over stilte en sereniteit. Annemieke Gerrist, Tonnus Oosterhoff, Alfred Schaffer en Mustafa Stitou schreven voor de gelegenheid een nieuw gedicht. Van Anneke Brassinga, Micha Hamel, K. Michel, Adriaan Morriën, Ramsey Nasr en Ester Naomi Perquin werd een bestaand gedicht geselecteerd. Met dank aan de deelnemende dichters en uitgeverijen De Bezige Bij, De Arbeiderspers, Augustus en G.A. van Oorschot.

‘The Sound & The Fury (April Seventh, 1928)’
Bijeenkomst in samenwerking met het American Book Center, naar aanleiding van de voorstelling The Sound and the Fury van het New Yorkse gezelschap Elevator Repair Service. Onder leiding van Donna DuCarme ging regisseur John Collins in gesprek met Gene Moore, letterkundige van de UvA en Faulknerspecialist.

‘Studio Sessions’
Exclusieve masterclasses voor studenten van kunstopleidingen door toonaangevende kunstenaars, onder wie regisseur Johan Simons, ballerina Ana Laguna, choreograaf Alain Platel, choreografe EA Sola, regisseur Roysten Abel, componist Heiner Goebbels en videokunstenaar Gary Hill. De meeste masterclasses vonden plaats in de repetitiestudio van Toneelgroep Amsterdam. Productie in samenwerking met Stadsschouwburg Amsterdam en diverse kunstopleidingen.

‘Varèse 360°’
Internationaal symposium en filmprogramma in het Artis Planetarium over het werk van componist Edgard Varèse (1883-1965), ter gelegenheid van de reconstructie van diens Poème électronique. Met medewerking van Lieven Bertels, Kees Tazelaar, Malcolm MacDonald, Olivia Mattis, Willem Hering en Jana Machalett.

Persreacties

André Waardenburg, NRC Handelsblad, 15 juni 2009
«Poème électronique klonk vrijdagavond ook al in het Artis Planetarium. Hier vond een reconstructie plaats, gelardeerd met lezingen, van de performance in het Philips-paviljoen die in 1958 door miljoenen mensen werd gezien op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Varèses elektronische compositie, gecomponeerd in het Philipslaboratorium in Eindhoven, was onderdeel van een multimediaspektakel avant la lettre. Onderdeel van dit audiovisuele evenement was destijds een film die op de muren werd geprojecteerd, aangevuld met gekleurd licht. Bij de eenmalige reconstructie in Artis keek het publiek naar boven, waar in de koepel van het planetarium de film in een projectie van 360 graden te zien was. Dat leverde wél een overweldigende ervaring op, die tot genoegen van velen twee maal te horen en te zien was.»

Frits van der Waa, de Volkskrant, 15 juni 2009
«Cirkelvormig is ook de zaal van het planetarium in Artis waar (…) een symposium over Varèse gehouden wordt. Astronomie en andere exacte wetenschappen waren een belangrijke inspiratiebron voor Varèse, dus de locatie is alleszins adequaat. Volgens Olivia Mattis, die spreekt over Varèse en de vierde dimensie, ligt die interesse in het verlengde van Varèses belangstelling voor mystiek en metafysica, en had ze alles te maken met zijn zoektocht naar nog niet geëxploreerde muzikale ruimte. Niet voor niets zou de utopische, nimmer gerealiseerde compositie waaraan hij bijna twintig jaar werkte Espace of zelfs Espaces geheten hebben.
Het koepelvormige gewelf in het planetarium is ook bij uitstek geschikt voor de vertoning van Varèses Poème Électronique, een bandcompositie met lichtbeelden van architect Le Corbusier die hij in 1958 in opdracht van Philips vervaardigde voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Muziekarcheoloog Kees Tazelaar heeft het werk aan de hand van het oorspronkelijke band- en beeldmateriaal gereconstrueerd. Het duurt slechts acht minuten, maar mist zijn uitwerking niet.»